Zak&Ting

Zak&Ting av Yvette Gustafsson

Zak&Ting träffades för första gången i ett nr av serietidningen Nemi 2007. Hur de träffades kan du läsa här nedan. De två hade en lite jobbig början men blev till slut vänner, och serien publicerades i Nemi under två års tid med korta äventyr på 4-5 sidor.

Serietidningen lade nästan ned med ett uppehåll och ägarbyte på ett halvår, och Zak&Ting följde inte med till återuppvaknandet av tidningen. Serien gick istället som webbserie och ett långt seriealbum planerades, kallat Jobbiga jävlar. 

2013 samlades alla äventyr från Nemitidningen i ett samlingsalbum. Det finansierades med hjälp av en crowdfunding, där 70 backare förhandsbeställde albumet, beställde T-shirts, affischer och serieoriginal. 

Jobbiga jävlar

Jobbiga jävlar börjar med en fest, där Zak&Ting hittar en ung kvinna (Malin) som inte verkar må så bra. Ting bestämmer sig för att ta hand om henne och fixa problemet. Det är dock lättare sagt än gjort, Malin är svår att hjälpa och hon är inte så himla trevlig heller. Hon är kort sagt ganska jobbig. När Zak&Ting känner sig klara med att hjälpa henne så blir de inte av med Malin och till råga på allt rasar de ned i Underjorden, och de måste hjälpas åt för att ta sig därifrån, genom en massa olika världar och svårigheter. Hur lätt är det att hjälpas åt när man inte ens gillar varandra?

Zak&Ting har synts i serietidningen Nemi, med korta avslutade äventyr. Nu tillbaka i en lång, sammanhängande historia som sträcker sig till helvetet och tillbaka igen. Det började 2009 med en idé att berätta om “Jobbiga människor” som något som inte är en konstant, något relativt. Och förstås ett roligt äventyr, med värme, humor och kärlek på samma gång! Efter åtta år av hårt arbete och många möten med inspirerande människor är det äntligen klart. Häng med på en resa som tar dig till oanade höjder såväl som djupa dalar. Allt kan hända!

2017 var hela äventyret klart och gavs ut i fyra delar:

Fler äventyr med Zak&Ting

Fristående äventyr med Zak&Ting. Tillsammans hittar de en karta och börjar utforska Göteborg.

Fristående äventyr med Zak&Ting. En dag i ett tråkigt vardags-Göteborg för vinden med sig en karta som ser ut lite som en skattkarta. Zak känner sig inte nyfiken men Ting vill göra något med sin dag. Hon drar med sig Zak på äventyr för att hitta de små pilliduttarna på kartan. Det är väl sådär lätt, förstås, men man gör sitt bästa. Och vad är egentligen målet med att hitta de små pilliduttarna? Finns det en belöning där och vad är det för belöning? Kan det vara korv med bröd?

Alla som orienterat någon gång kommer förmodligen att känna igen sig. Den innehåller också sceniska bilder från den kära staden i väst.

SLUTSÅLD

Zak&Ting: Helveteskatten

I en liten sömnig sommar-stugeby leker Zak&Ting kurragömma. Ting råkar hitta en katt från helvetet. De blir vänner med en lokalbo och allt går överstyr när sommargästerna får nys om en skatt. Vem hittar den först?

Ett nytt äventyr på 24 sidor med en massa glimtar till saker du känner igen och så lite nytt. Som ett Zak&Ting-äventyr ska vara!

Till shopen för att köpa den >>

Övrigt

Färgläggningsbok med Zak&Ting

I samband med Stockholms internationella seriefestival den 5-6 maj 2018 kommer förutom Zak&Ting: Jobbiga jävlar del 3 av 4 även en färgläggningsbok med Zak&Ting ut! Den trycks upp i en begränsad upplaga och innehåller 31 svart-vita bilder med karaktärerna Zak och Ting i olika miljöer och situationer som man kan färglägga på vilket sätt man vill!

36 sidor, färgomslag, svart-vit inlaga.
Pris: 50kr, kan endast beställas här.

©2018 Yvette Gustafsson, Göteborg, Sverige.
1a tryckningen, 1a upplagan, april 2018
Tryckt i Köpenhamn, DK via Lasertryck.se
ISBN: 978-91-982572-6-7