Läsecirkel i serier på Frölunda kulturhus

Under mars kommer jag att hålla en läsecirkel på Frölunda kulturhus för de som är intresserade av serier, men kanske inte riktigt vet var man ska börja. Vi kommer att utgå från de böcker som finns på biblioteket och få en introduktion till de tre grundpelarna i serier i världen idag: Asiatiska, Europeiska och Amerikanska serier.

Var ska man börja om man är nyfiken på att läsa serier? Seriernas teori och historia? Amerikanska superhjältar, europeiska, konstnärliga och självbiografiska serier eller asiatisk seriekultur? Yvette Gustafsson utbildad på Serietecknarskolan i Hofors guidar och läser tillsammans med deltagarna under 3 lördagar i mars.
8 mars, 15 mars och 22 mars kl 13-14.30. Vi träffas i bibliotekets c-rum.
I samarbete med Kultur i Väst.
Anmälan till anna.lewin@afh.goteborg.se eller jennie.wangel@afh.goteborg.se

Läsecirkel: serier

Antal deltagare: 10-15 st.
Tillfällen: 3
Längd: 80-90 minuter
Cirkelledare: Yvette Gustafsson

Serier delas ofta in i tre stilsektioner när man tittar på dem över ett vitt perspektiv med fokus på hur serier ser ut över hela världen – amerikanska, europeiska och asiatiska(främst Japan) serier. Man gör en triangulering av seriestilar där de tre hörnen på en liksidig triangel är Amerika, Europa och Asien.

Amerikanska serier
Superhjältarnas mecka är USA. Det finns mycket historia bakom dessa serier, det är inte bara att slå de dumma skurkarna. Serierna har starka rötter i amerikanska andan som går längre tillbaka än världskrigen, men de flesta superhjältar härstammar från. Efter dessa krig fick superhjältarna fokusera på andra problem än nazisterna och då hände en massa grejer. Sedan dess har många omstarter av de mest populära hjältarna skett och nu kan det vara svårt att veta var man ska börja.

Europeiska serier
Konstnärliga självbiografiska serier med stark förankring i verkligheten. Europa har många länder med många olika kulturer, men man kan se hur det finns en europeisk stil med stor fokus på berättandet där det inte alltid är lika viktigt med starka färger och en stark hjälte. Varför är det så och kan vi se kopplingar mellan de olika länderna?

Asiatiska serier.
De flesta tänker säkert på manga. Vad kännetecknar manga och vad är det för skillnad mellan manga och serier? Mangan har haft ett stort inflytande på seriekulturen över hela världen, på samma sätt som mangan har tagit sin inspiration från resten av världen. Vi har bara glömt bort det.

Den här läsecirkeln är menad att vara ett utforskande av de serier som finns på biblioteket. Vi berättar för varandra om vad vi har läst den senaste veckan så att det blir lättare att veta var man ska börja om man är nyfiken på att läsa mer serier. Jag kommer även att berätta en hel del om seriernas historia och teori bakom serier. Ett tillfälle per del av världen, helt enkelt! Syftet med läsecirkeln är ökade kunskaper om serier som medie samt främja läsglädje.