MECH

I barn- och ungdomsboken MECH möter vi de tre vännerna Hilda, Kritekar och Jari. Under sommarlovet upptäcker de några undangömda stridsrobotar på skrotupplaget där Hilda bor. Vem robotarna tillhör är högst oklart men de verkar vara eftertraktade. Varför skulle annars män i svarta skåpbilar och flaxande helikoptrar röra sig i området?

MECH handlar om tre barns sommarlovsäventyr någonstans i Sverige och beskrivs av förlaget som ”en blandning mellan Pippi Långstrump, Skrotnisse och TV-serien Stranger Things”.
Författaren Björn Florén är född och uppvuxen i Småland där han bor med fru och två söner. Till vardags är han högstadielärare i svenska och engelska. Barn- och ungdomsboken MECH är Björn Floréns författardebut som är vackert illustrerad av serietecknaren Yvette Gustafsson (som bland annat är känd för serien Ängeln och Demonen i serietidningen Nemi).

 Utdrag ur boken:“Hilda klättrade upp på stegen till den rosa C-modellen. Hon satte fingret på knappen och tryckte till. Ett lågt elektriskt hummande spred sig genom hangaren och C-modellen började vibrera så att det kändes i golvet. Pojkarna backade undan och tog skydd bakom sina robotar. Hilda klättrade upp till förarplatsen medan hummandet blev högre.
– Det är bara turbinen som spinner upp, jag tror att det är så här det ska låta, ropade hon högt för att överrösta ljudet.Hummandet övergick i ett vinande och precis när Jari var övertygad om att något skulle explodera dog ljudet ut och med ett högt pysande strömmade det ut ånga från C-modellens axelplåtar. Jari blundade och var säker på att någonting hade gått riktigt fel, men strax hörde han Hildas lugna röst.
– Nu är trycket stabilt. Kylbafflarna funkar och huvudgeneratorn är igång.
– Vad sa du? Vad funkar, frågade Kritekar, som fortfarande gömde sig bakom B-modellens ben
.– Att allt verkar fungera som det ska. Nu ska vi se, höger spak kontrollerar markfrigång och hastighet, medan vänster styr orientering av torso och ben.
– Och det betyder, frågade Jari.
– Jag vet inte riktigt, svarade Hilda, men det står så på en lapp här. Nu testar jag!”

Boken finns att köpa i Vildhallons webbshop