LEA:s festival

Vill du bli arrangör? Eller inspirera ungdomar till att bli det? Beställ boken Leas festival! En sannsaga om längtan efter att det ska hända något kul där du bor, och att faktiskt kunna fixa det själv!

Lilla Edets kommun och Kultur i Väst bjöd in ungdomar till en arrangörsutbildning, och resultatet blev LEA – Lilla Edets Arrangörsförening som gjorde två evenemang under kurstiden. Och i bokform fick vi Leas festival!

Det är serietecknaren Yvette Gustafsson har fångat berättelsen om Lea till en liten bok som både inspirerar och ger handfasta råd. 

Jag fick i uppdrag att fånga essensen av processen att arrangera en festival, med hjälp av den ideella föreningen LEA i Lilla Edet. Jag fick följa med till ett av deras kurstillfällen för att de skulle få berätta om sin process och jag dokumenterade så mycket jag kunde, tog fotografier runt omkring Lilla Edet där festivalen utspelade sig och jag fick också ta del av fotografier som tagits under kursens gång.

Redan tidigare under kursen hade ungdomarna formulerat en historia kring sin egen process med hjälp av deras handledare, Isabel Lagos. Där kom de tillsammans på karaktären Lea som även fick bli huvudkaraktären Lea i boken.

Boken berättar hur man som ung i en liten stad faktiskt har möjlighet att göra något som man brinner för. Man måste inte bo i en stor stad för att roliga saker ska kunna hända.

Projektet avslutades med en presentation av deras arbete och boken Leas festival som nu delas ut till kommuner, föreningar och andra intresserade i Västra Götalandsregionen. Man kan även köpa hem den eller ladda ned den på Kultur i Västs hemsida: https://www.kulturivast.se/arrangorsutveckling/bestall-boken-leas-festival